marți, 8 ianuarie 2008

Unde si de ce ati dat spaga ?

Ati fost uimiti cand ati citit stirea ca Romania a fost desemnata de Transparency International cea mai corupta dintre statele membre ale Uniunii Europene in 2007? V-a surprins faptul ca in topul institutiilor corupte se afla justitia, politia, sistemul de sanatate, serviciile de utilitati publice, cat si cele de eliberare documente? Greu de crezut, daca ne gandim la cum arata viata noastra de zi cu zi.
Desi toti ne-am dori ca mersul la doctor, obtinerea unei autorizatii de constructie sau a unui certificat fiscal in regim de urgenta sa se desfasoare ca in tarile civilizate ale Uniunii Europene - un serviciu contra unui tarif afisat si atat - ne adaptam de fiecare data "obiceiului" local.Un pachet de cafea ca sa iasa cerificatul mai repede, sume substantiale date pe toata filiera de obtinere a unei autorizatii de constructie, plicul la medic, sa ne asiguram ca o sa ne bage in seama...
Si asta daca n-avem, Doamne fereste, probleme mai grave.
Credeti ca ar putea fi redusa coruptia de acest gen in Romania? Cum s-ar putea schimba sistemul? Ai incercat sa te opui sau sa demasti astfel de practici? Care a fost rezultatul? Ce te determina sa dai spaga, chiar daca ti-ai dori ca serviciile sa-ti fie oferite ca urmare a banilor pe care ii cotizezi lunar din salariu la stat?

Niciun comentariu: