vineri, 11 ianuarie 2008

Tariceanu versus Basescu

Se pare ca ne/am obisnuit cu Basescu sa joace la cacialma. A comis/o din nou!
Discursul de aseară al premierului a fost relativ bun, accentuând faptul că invitaţia preşedintelui nu a fost încadrată în limitele constituţionalului, mai mult ar fi fost vorba despre o negociere şi de aceea nu a putut da curs invitaţiei. Linia discursivă a fost construită în aşa fel încât să sublinieze faptul că preşedintele ia act de nominalizările pentru funcţiile de miniştri şi are dreptul constituţional de a le semna, nu de a le decide. Pe de altă parte, unele note din discurs au dus spre faptul că substanţa acestui scandal este jocul politic şi ura personală a preşedintelui faţă de premier.
Ceea ce îl face să fie mai puţin credibil pentru că mută astfel discuţia dintr-un context instituţional într-unul personal şi politic. Mai ales ca premierul este parte a acestui conflict politic.
Şi Băsescu nu se lasă mai prejos, atacându-l în termeni duri pe premier, la şedinţa CSM, când a reiterat faptul că nu va semna decizia de numire a Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei. Este clar că Băsescu vrea să ducă subiectul pe terenul politic în stilul său caracteristic, pentru a mai marca câteva procente în faţa electoratului, prin acuzaţiile de “Guvern corupt” sau “Guvernul Tariceanu – Guvernul Năstase”.
Să nu uităm că este un an electoral şi ceea ce s-a întâmplat în acest caz şi ce va urma de acum încolo pe plan politic vor fi bătălii de vorbe.

La Ministerul Justiţiei, Traian Băsescu a trecut prin 3 faze: Monica Macovei, obedientă, Tudor Chiuariu, tânăr dar încă neexperimentat şi acum, Norica Nicolai, om politic şi cu un background solid în justiţie. Deci acum putem vorbi de faptul că Traian Băsescu are de-a face cu un adversar redutabil.
Bătălia politică se mută pe un alt palier, şi anume organizarea sau nu a Summit-ului NATO la Bucureşti. Dacă ministrul Justiţiei român nu va fi prezent la aceste eveniment, România nu are drept de vot iar trimiterea secretarilor de stat nu permite exercitarea acestui drept.

UPDATE: După declaraţia premierului, Administraţia Prezidenţială i-a transmis premierului o nouă invitaţie la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre nominalizarea Noricăi Nicolai.


Dacă după declaraţia de ieri când a afirmat categoric că nu va semna, Constituţia îl obligă să o facă. Avem un precedent în cazul Cioroianu. Se vede că preşedintele se simte izolat pe scena politică, în afara PDL nu mai are niciun aliat în bătălia politică. Nu ar fi prima dată când preşedintele ar reveni asupra deciziilor sale politice (să ne amintim de demisia de 5 minute!!!!)
Dacă sub viitorul mandat al Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei vor fi potenţiale scandaluri, preşedintele Băsescu îşi va rezerva dreptul de a spune că a avut dreptate când s-a opus numirii domniei sale.
Asa ca vom avea ministru al Justitiei dar razboiul va continua....

Niciun comentariu: