luni, 21 ianuarie 2008

Democratie in Irak

Va povesteam in primele zile de cand am lansat acest blog despre experienta traita ca jurnalist in Irak. Aseara, zapand, am vazut pe CNN ca tot mai multe atentate se inregistreaza in Bagdad si numarul mortilor creste alarmant de la zi la alta.
Dar lucrurile s/au schimbat considerabil din 2004, cand am fost acolo si iata de ce spun asta.
În multe cartiere din Bagdad, viaţa de zi cu zi a irakienilor pare să se îmbunătăţească. Irakul renaşte şi din punct de vedere politic. Prinde contur o democraţie irakiană condusă de şiiţi – o realizare extraordinară, date fiind eforturile concertate ale sunniţilor irakieni şi din statele arabe vecine de atacare şi de legitimare a noului Irak.
O soluţie politică – cu alte cuvinte concesii ale şiiţilor şi kurzilor faţă de vechii guvernanţi, minoritatea şiită – poate rezolva drama Irakului. Administraţia Bush a fost în linii mari fidelă acestei viziuni, aplicând din 2004 o strategie de încercare de pacificare a sunniţilor.
Nu a mers. Probabil nici nu avea cum. Cu siguranţă că o abordare centrată pe de-de-baathificare este sortită eşecului, din moment ce vasta majoritate a şiiţilor irakieni şi probabil şi a kurzilor se opun oricărui aranjament care ar permite elitei sunnite baathiste să revină în guvern. Iar de-de-baathificarea nu se referă la reprimirea profesorilor, a inginerilor şi a asistentelor arabe sunnite în aparatul public. Ci la recâştigarea de către elita sunnită baathistă a puterii şi prestigiului oferite de funcţii importante, mai ales în serviciile militare şi de securitate.
Forţele americane şi irakiene din Bagdad vor trebui să identifice o modalitate de reducere semnificativă a numărului şi ratei mortalităţii provocate de atentatorii sinucigaşi sunniţi. Ţinând cont de topografia Bagdadului, posibilele rute de atac împotriva locuitorilor şiiţi ai capitalei şi trăsăturile comune ale arabilor irakieni, acest lucru va fi greu de realizat. Dar, dacă forţele aliate nu vor reuşi, împreună cu irakienii, atunci şiiţii vor continua să se radicalizeze şi nu va trece mult până când comunitatea şiită va decide în mod colectiv să sunniţii, ca grup, au depăşit măsura. Atunci, foarte probabil, va izbucni un război de purificare religioasă la nivel naţional.
Dacă trupele SUA pot schimba situaţia şi starea de spirit în Bagdad, restul Irakului se va schimba şi el. Contrar disperării multora, politica internă irakiană va fi probabil cea mai uşoară parte a acestei campanii. Desigur, în următoarele câteva luni totul se poate duce de râpă. Un atentator sinucigaş care să ucidă VIP-urile şiite, şi totul va fi ameninţat.
Oricum, din materialele difuzate de CNN, a reiesit ideea ca oamenii sunt increzatori in noua politica abordata dar mai multi pasi trebuie parcursi pentru a ajunge la democratie in Irak.

Niciun comentariu: