vineri, 18 ianuarie 2008

Interviu cu Bogdan Teodorescu - „Pentru prima dată, dreapta deţine peste 50% din intenţiile de vot

Interviu Bogdan Teodorescu, comunicator politic

Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele 10 evenimente ale ultimilor trei ani?
Cele două integrări, victoria lui Traian Băsescu, decizia lui Traian Băsescu de a nu respecta votul popu­lar din noiembrie 2004 şi de a impune un guvern al Alianţei D.A., eliminarea lui Adrian Năstase din fruntea PSD, ruptura dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, politizarea justiţiei de către Monica Macovei, transfor­ma­rea DNA în armă politică şi instrument de presiune asupra adversarilor lui Traian Băsescu, suspendarea lui Traian Băsescu de către Parlament, trans­for­marea PSD într-un partid secundar pe piaţa politică autohtonă, dupa 17 ani de supremaţie.
Cum vedeţi situaţia politică după alegerile europarlamentare? Care sunt principalele tendinţe evidenţiate de rezultatul scrutinului?
Pentru prima dată după Revoluţia din decembrie 1989, dreapta deţine mai mult de 50% din intenţiile de vot, iar stânga, deşi în opoziţie, se află în continuu regres.Ce şanse acordaţi noii construcţii politice impuse de Traian Băsescu (PDL sau cum se va numi unirea PD cu PLD)?Cel puţin la acest moment, această construcţie pare a fi cea mai puternică de pe piaţă. Trebuie văzut dacă asperităţile din momentul formării ei vor fi puternice sau doar trecătoare. Dacă acestea nu se vor concretiza în migraţii masive de politicieni şi de organizaţii, atunci este puţin probabil ca PDL să aiba un contracandidat serios în viitorul apropiat.
După trei ani de opoziţie, PSD a realizat la europarlamentare cel mai slab scor din istoria sa. Cum explicaţi această cădere a PSD?
Prin managementul defectuos al lui Mircea Geoană şi prin campania electorală extrem de proastă realizată de Liviu Dragnea.
Care credeţi că sunt soluţiile pentru o revenire a PSD la cotele obişnuite? Mai are vreo şansă acest partid să câştige alegerile din 2008?
Cel puţin aparent, nu are nici o şansă fiindcă, după dezastrul de la europarlamentare, Mircea Geoană a informat opinia publică, dar şi condu­cerea partidului că rezultatul a fost bun, în timp ce un alt fruntaş al PSD a lansat deja ideea că PSD-ul trebuie să se obişnuiască să ocupe locul secund. Lipsa măsurilor de după eşecul de la europarlamentare simultan cu întă­ri­rea alianţei PD-PLD face ca ipoteza unei reveniri a PSD la locale să fie extrem de redusă.
Ar putea exista vreo şansă, pentru PNL, nu doar de a-şi conserva scorul obţinut la europarlamentare, ci şi de a acumula noi grupuri de votanţi? Ce-ar trebui să facă partidul de guvernământ pentru a obţine un rezultat pozitiv la locale şi parlamentare?
PNL a obţinut un scor bun la europar­lamentare, reuşind să-şi con­ser­ve electoratul în pofida atacurilor puternice date de Traian Basescu şi DNA. Este totuşi puţin probabil ca PNL să-şi extindă semnificativ bazinul elec­toral. De asemenea, este important de văzut dacă la anunţata ofensivă a DNA împotriva întregii conduceri a PNL, mă­surile sociale ale executivului vor mai fi suficiente pentru a bloca scăderea scorului electoral.
Ce alte partide ar mai putea conta în jocul electoral de anul viitor?
Sunt trei partide aflate aproape de pragul electoral: PNG, PRM şi PC. PC are cele mai bune şanse la alegerile locale deoarece are organizaţii, bani şi media şi mai are şi experienţa anului 2004 când, într-o situaţie relativ similară, a reuşit un scor de 6%. Cele­lalte două partide depind de inspiraţia şi imaginea celor doi lideri, fapt care s-ar putea constitui într-un dezavantaj la locale. Pe de altă parte, dacă se va rămâne la votul pe listă atât Vadim Tudor, cât şi Gigi Becali sunt loco­motive importante, care ar putea salva scorul partidelor lor.
Care credeţi că vor fi principalele teme care vor determina conflicte politice în anul care vine?
Se va discuta din nou foarte mult despre corupţie, probabil că va exista şi o discuţie legată de performanţele economiei, dar şi de costurile măsu­ri­lor sociale adoptate de executiv, vor exis­ta în continuare probleme cu româ­nii de peste graniţă şi cu angaja­men­tele mai mult sau mai puţin respectate faţă de structurile europene.
Credeţi că rezultatele electorale vor aduce o schimbare în bine a clasei politice şi a sistemului politic sau con­flictele vor continua (se vor intensifica) şi după alegeri?
Conflictele din clasa politică au fost generate în ultimii trei ani, în mod esenţial, de politica lui Traian Băsescu. Ţinând seama că mandatul său se încheie de-abia în 2009, climatul politic autohton va fi practic identic, indiferent de rezultatele următoarelor alegeri.

Niciun comentariu: