luni, 25 februarie 2008

Termopanele revin in atentie!

Am urmarit vineri cu toata atentia intreaga sedinta a Consiliului National al PSD.
Revenirea spectaculoasa a lui Adrian Nastase in fruntea PSD a marcat din punct de vedere imagologic intreaga saptamana politica. Mediatizata excesiv, alegerea lui Adrian Nastase drept al doilea om politic in partid, a marcat de fapt revenirea la vechea “era Iliescu”.
Victoria lui Nastase a marcat in realitate victoria “batranului edec” in fata lui Mircea Geoana si deschiderea unui nou front de lupta intre vechea garda condusa de fidelii fostului presedinte si “reformatori” reprezentati de Grupul de la Cluj si, in plan secund, de Mircea Geoana. Infrangerea lui Geoana a fost cauzata in primul rand de neputinta acestuia de a schimba din temelii formatiunea social-democrata. Marea greseala a lui Mircea Geoana, care il va costa inclusiv functia de presedinte, a fost aceea ca nu a avut puterea de a distruge la timp falanga iliesciana. Reformarea partidului nu s-a putut realiza pentru ca, in primul rand, Mircea Geoana nu a avut cu cine sa modernizeze PSD. Structurile locale ale partidului au fost conduse in permanenta de oamenii fideli ai fostului presedinte, pentru care adevaratul lider este Ion Iliescu. Cata vreme Ion Iliescu se va afla la carma PSD, social-democratii nu au nici o sansa sa capteze mai mult electorat si nici sa-l convinga pe cel pierdut. In plus, luptele pentru putere au menirea de a adanci si mai mult starea de confuzie printre membrii de baza ai PSD, care vor simti acut lipsa unei unei singure voci autoritare in partid.

Cine castiga, cine pierde

Reactivarea lui Adrian Nastase se va rasfrange direct asupra imagini externe a PSD. Purtand pe umeri imaginea “matusii Tamara” si a “termopanelor din Zambaccian”, Adrian Nastase va deveni o tinta sigura a atacurilor adversarilor politici. Este de asteptat ca Traian Basescu sa-si concentreze intreaga munitie inspre Adrian Nastase si implicit inspre PSD. Astfel, PSD se va lupta din nou cu eticheta de partid corupt si imbatranit, incapabil sa devina o alternativa la actuala guvernare. Din toata acesta batalie va avea de castigat, cel putin pentru o perioada de timp, PNL. Liberalii nu vor mai avea de infruntat tirul criticilor prezidentiale iar degringolada care se va adanci in sanul PSD va face imposibil un joc al PSD ca adevarar partid de opozitie (decizii unanime sau majoritate privind motiunile de cenzura sau simple). In plus, lui Mircea Geoana si Grupului de la Cluj le va veni din ce in ce mai greu, daca nu imposibila, impunerea unei colaborari sau a unor intelegeri cu partidul Cotrocenilor, PDL. Va fi de neconceput pentru Ion Iliescu, Miron Mitrea si Adrian Nastase sa accepte cea mai mica apropiere de Traian Basescu, mai ales ca ultimii doi invinovatesc Palatul Cotroceni de fabricarea dosarelor lor la DNA. In acesta hora va intra si Viorel Hrebenciuc, cunoscut ca fiind mai degraba un partizan al colaborarii cu PNL, in ciuda uneia cu PDL.

Ce se poate intampla?

Prin accederea lui Adrian Nastase si, in plan secund, a lui Miron Mitrea in structura, si asa dezbinata a conducerii PSD, se va adanci lupta pentru putere in partid, chiar inainte de a incepe campania electorala. Astfel incat este de asteptat ca PSD sa fie mai concentrat cu repozitionarea de forte in interior si cu lupta uneia sau a alteia dintre aripi pentru suprematie, decat cu campania de convingere si castigare a electoratului. Functia de presedinte al Consiliului National al PSD i-a redat lui Adrian Nasatse calitatea de lider al PSD, calitate pe care o va exploata din plin. Ca presedinte al CN, Nastase poate convoca acest for care, la randul sau poate decide organizarea unui Congres extraordinar al PSD.
Este de asteptat ca dupa alegerile locale, daca Mircea Geoana nu va reusi performanta scorului din 2004 (foarte probabil), nemultumirile sa se accentueze iar Ion Iliescu, ajutat de Adrian Nastase, sa impuna schimbarea presedintelui PSD.

Niciun comentariu: