miercuri, 27 februarie 2008

Obama versus Clinton

Der Spiegel constata, intr-o analiza a perspectivelor politicii in plan extern a Americii post-Bush, ca desi presedintele republican va pleca de la Casa Alba in ianuarie 2009, politica succesorului sau are toate sansele sa fie mai apropiata de cea a actualului sef al statului decat isi imagineaza Europa. Asa ca inainte ca europenii sa spere ca "oricine in afara de Bush" la conducerea politicii americane va fi mai bun, ar trebui sa arunce o privire asupra politicilor de politica externa ale celor trei candidati favoriti la presedintie.
Trei candidati, aceeasi problema: Irakul
Hillary Clinton, Barack Obama si John McCain
Desi cei trei vin din doua partide politice diferite, cu abordari diferite, europenii ar putea fi dezamagiti sa afle ca propunerile lor politice sunt mai aproape de cele ale presedintelui care va pleca, decat ale unui salvator pe cal alb, care ar putea transforma Statele Unite intr-o extensie a Europei. Pentru a lua aceste diferente pe rand, sa incepem cu Irakul, noteaza Der Spiegel. Exista o diferenta semnificativa de opinii intre republicanul McCain, si democratii Clinton sau Obama.
John McCain vrea mai multe trupe in Irak
McCain crede ca America are nevoie de mai multe trupe in Irak, nu de mai putine. Republicanul e convins, si o afirma cu tarie de fiecare data, ca razboiul inca poate fi castigat. Crede de asemenea ca parasirea Irakului inainte ca tara sa fie pe deplin securizata ar fi o moarte urmata de sinucidere curata: o moarte a aliatilor Americii, irakienii, urmata de o sinucidere pentru America, tara care se va confrunta cu un Orient Mijlociu mult mai periculos, pe masura ce haosul se instaleaza in Irak, iar la granitele sale explodeaza conflicte regionale.
Clinton si Obama vor, dar ... nu prea pot
Clinton si Obama cred, dimpotriva, ca razboiul trebuie incheiat repede. Asta va determina clasa politica irakiana sa isi faca ordine in ograda si sa intervina pentru stoparea violentei intre sectele religioase. Intr-o propunere adresata Congresului anul trecut, Obama a cerut ca toate trupele combatante americane sa fie retrase din Irak pana la 31 martie 2008. Propunerea nu a fost insa transformata in lege. Clinton are un plan si mai ambitios: vrea sa inceapa retragerea trupelor in 60 de zile de la preluarea functiei. Dar si actuala senatoare de New York si-a lasat un spatiu de manevra, anuntand ca va mentine in Irak forte speciale pentru sarcini speciale, si pentru unitatile de antrenament. Analistii cred ca, de fapt, retragerea trupelor este doar o tema electorala la democrati. Cu cat vor fi mai aproape de guvernare, cu atat vor cauta motive pentru a nu retrage rapid trupele din Irak. "
Afganistanul, o problema europeana
A doua problema la fel de spionoasa este pentru candidatii ambelor tabere situatia din Afganistan. O problema care necesita mai multa atentie, mai multe trupe, mai mult ajutor din partea aliatilor europeni, comenteaza Der Spiegel.
Concluzia: 2009 nu va aduce o schimbare in politica externa americana, in conditiile in care razboaiele declansate usor si rapid de America si aliati, au nevoie ... de timp, pentru a fi incheiate.

Niciun comentariu: