miercuri, 20 februarie 2008

Politica UE faţă de Kosovo e "o prostie", spune Jonathan Eyal

Politica UE faţă de Kosovo este neinspirată, dar România, care a decis să nu recunoască independenţa provinciei, trebuie să păstreze totuşi "relaţii tehnice" cu noul stat, a declarat Jonathan Eyal, director pentru studii de securitate internaţională la Royal United Services Institute.
Expertul britanic născut în România şi specializat pe problemele minorităţilor din Europa de Est consideră că "politica UE faţă de Kosovo poate fi rezumată într-un singur cuvânt: 'o prostie' ". Dar, pe de altă parte, explică Eyal, nu ar fi în interesul nimănui ca UE să fie paralizată sau să eşueze din această cauză. "Eşuarea sau dificultăţi majore în Balcani nu ar ajuta pe nimeni. Trebuie o poziţie constructivă, de susţinere a UE, chiar dacă politica nu este foarte inspirată", argumentează expertul RUSI.
În privinţa poziţiei Bucureştiului faţă de Priştina, Eyal consideră că "este important ca România să lanseze o relaţie tehnică faţă de Kosovo".
"Dacă se vor emite paşapoarte ale noului stat, aceste paşapoarte trebuie onorate, astfel încât cetăţenii lui să poată trece frontiera. Un birou comercial al României poate fi deschis sau păstrat la Priştina. Nu trebuie să ajungem la o situaţie în care să existe o dispută permanentă asupra statutului legal al Kosovo. Linia României trebuie păstrată mai mult la nivel principial şi legal. Dar recunoaşterea formală în sine nu este începutul şi sfârşitul discuţiei. România poate să aibă relaţii cu Kosovo, la nivel tehnic", a explicat Eyal.
Expertul britanic califică drept "o idee foarte bizară" poziţia Occidentului că provincia Kosovo ar fi un caz sui generis, ce nu va constitui un precedent."Evident că s-a creat un precedent şi nu doar unul. Nu numai că un stat autoproclamat a fost recunoscut, dar frontierele au fost schimbate şi o rezoluţie a Consiliului de Securitate a fost pur şi simplu înlăturată când anumite guverne occidentale au decis că nu le mai convine să respecte această rezoluţie. Deci există mai multe precedente foarte grave", a declarat Eyal.
"Cred că domnul Putin nu se va folosi de ele în acest moment, pentru că n-are nevoie. Dar va şantaja ţări ca Georgia şi Moldova cu ameninţarea că în viitor e posibil ca Moscova să recunoască aceste enclave. Iar şantajul în sine este suficient pentru ca Rusia să exercite o influenţă nefastă asupra independenţei acestor ţări", a adăugat expertul britanic.

Niciun comentariu: