vineri, 8 februarie 2008

Basescu si ale lui placi...

Am stat aseara, ca orice cetatean, sa il ascult pe presedinte la TVR. In primul rand, mi s/a parut ca moderatorul nu era suficient de pregatit dar oricum nu ma asteptam ca la TVR Baselu sa fie luat la puricat .
Tonul preşedintelui a fost unul calm, intervenţia a fost una pur electorală, arătând imaginea preşedintelui deschis comunicării cu premierul la nivel instituţional, imaginea unui om conciliant.
Emisiunea s-a desfăşurat pe mai multe puncte de discuţie, iar pe parcursul emisiunii, preşedintele s-a lansat în acuzaţii la adresa Executivului dar şi la adresa PSD. Încă de la început, Băsescu a atacat deschis Guvernul, afirmând că „ şi eu si Sarkosy suntem doi politicieni care ne respectăm, nu dăm bani de o autostradă, nu dăm bani de un reactor!”
Atacul a continuat la adresa miniştrilor Apărării şi Externe referitor la subiectul trimiterii trupelor române în Ciad, declarând că „ Sarkosy este mult mai inteligent decât mulţi miniştri ai noştri”.
De asemenea, s-a pus în discuţie şi situaţia Republicii Moldova de a fi parte a UE şi declaraţia de susţinere a lui Sarkosy pentru Republica Moldova. Aici, este posibil să se fi făcut un troc, în schimbul includerii GasFrance în proiectul Nabucco care va traversa România.
Declaraţia serii „ PSD, prin Ion Iliescu şi Năastase, conduce Guvernul iar Hrebenciuc, prin vocea lui Bogdan Olteanu, influenţează deciziile lui Călin Popescu Tăriceanu ” a dus la dezbateri intense din partea analiştilor şi jurnaliştilor „de televizor”, aşa cum i-a numit preşedintele. Nu ne surprinde prea mult această declaraţie, pentru că acum două săptămâni, Elena Udrea a afirmat că Iliescu este cel care conduce din umbră Guvernul. Băsescu nu s-a oprit aici, si a afirmat în continuare faptul că tot Iliescu a condus şi Guvernul din perioada lui Emil Constantinescu. Dacă ne aducem aminte, în Guvernul de atunci era şi Traian Băsescu ministru, deci Traian Băsescu a fost şi el condus de Iliescu ?
Orientarea cât mai evidentă a atacurilor preşedintelui şi PDL către Executiv este un deja vu, pentru că în anul 1992, când FDSN s-a rupt de FSN, acelasi atac a fost : „nu noi am guvernat, ci FSN condus de Petre Roman.”
În ceea ce priveşte decizia CCR în cazul Norica Nicolai, preşedintele a indus ideea că până la urmă, premierul este obligat să accepte consultarea cu preşedintele în viitoarea nominalizare, pentru a evita blocajul instituţional.
Totodată, a apreciat drept pozitivă reacţia Executivului în cazul CNSAS dar Băsescu consideră Ordonanţa CNSAS proastă. Şi spune că două puncte prioritare din Ordonanţă au fost eliminate, în urma negocierilor dintre Guvern şi PSD. (este vorba de verificarea potenţialilor candidaţi la alegeri şi verificarea judecătorilor şi procurorilor).
Linia discursivă a preşedintelui de aseară s-a centrat pe două coordonate :
o Justiţia
o Încercarea de atragere a electoratului de stânga, dezamăgit de proasta gestionare a actualului PSD şi a managementului defectuos, către PD-L (să ne amintim că acum două săptămâni, Stolojan a cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că a crescut TVA la alimentele de bază, aceasta reprezentând măsură de stânga).
Sa nu ne mire faptul ca anul 2008 va fi plin de miscari sindicale, dirijate dinspre politic, iar tunurile vor fi indreptate spre PNL . Sa vedeti!!!

Niciun comentariu: