miercuri, 19 decembrie 2007

Craciun parizian


Traditia ornamentelor de Craciun se spune ca dateaza in Franta din 1738 cand la Versailles Ludovic al XV-lea a instalat primul brad, pare-se dupa dorinta sotie sale poloneze, Maria Leszczynska. Craciunul este o sarbatoare stralucitoare intr-un frig infernal si o noapte profunda. De aici dorinta de a recrea lumina si cultul luminarilor cu trimitere la soare, simbol de caldura si viata. La Fée Electricité, sau Zina Electricitate, cum i se spunea la 1900, a transformat strazile in poteci aeriene inlocuind drumul vrajitoarelor de altadata din zonele medievale parizene. Luminile orasului nu inlocuiesc caldura caminului, dar au ca scop sa-i scoata din casa pe parizieni si sa-i incite sa paseasca usa magazinelor investmintate in tinute de ceremonie.
Asociatiile de comercianti s-au mobilizat pentru a participa cu ajutorul primariei la a 4-a editie a operatiunii "Paris ilumineaza Paris", un adevarat foc de artificii continuu inaugurat de Vanessa Paradis. Sa fie asta un dezmat de electricitate in timp ce consumatorii sunt invitati sa economiseasca energie? Absolut deloc pentru ca din 2007 s-a trecut la diodele electroluminescente (Led). Daca un bec traditional consuma 15 watti, dioda abia daca depaseste 1 watt! Peste 100de strazi si piatete sunt iluminate, iar parizienii sunt invitati sa-si posteze imaginile pe siteul http://www.eyeka.com/ unde cele mai bune vor fi premiate.
Strazile si marile magazine rivalizeaza in stralucire iar orasul isi poarta mai bine ca niciodata apelativul de Ville Lumière - Orasul lumina. Vitrinele de la Galerie Lafayette sunt pura magie in fata carora nu doar copii stau la coada pentru a vedea jucariile animate. Sunet, culori schimbatoare si efecte de lumini, personaje sau obiecte animate dar mai ales o elaborata punere in scena caracterizeaza marile vitrini.
La magazinul BonMarché vitrinele prezinta mese de Craciun abundent decorate care isi schimba forma sau pozitia in timp ce fundalul este inundat de o lumina mereu schimbatoare. Una din vitrine este scaldata ritmic in apa. La Printemps tema este Scandinavia, iar albul total al iernii a invadat vitrinele amenajate cu animale salbatice sau in varianta jucarii cu papusi animate care fac deliciul copiilor. La Hermès vitrina de pe colt s-a transformat intr-o grota de nestemate si dulciuri care adaposteste toata gama cromatica a acadelelor delicioase. La Chanel vitrinele cu nestemate sunt invadate de cristale de stinca iar in interior troneaza un brad imens impodobit cu camelii albe si poleit in praf de cristale. La Hôtel Crillon este un arbore de aur cu 3000 de trandafiri in culorile rosu, oranj, galben si roz iar de la ferestre coboara cascade de lumini. Vitrinele Lanvin onoreaza papusile de colectie lansate pentru aceasta perioada intr-o atmosfera ludica debordanta.

Niciun comentariu: