vineri, 21 decembrie 2007

Book news 2

Am sa continui lista mea de carti...Poate reusiti si voi sa le cititi:
1. Lume buna, trecuta, prinsa in mrejele istoriei
Poti incepe cu o carte a carei prezentare mi s-a parut interesanta: 'Iarna decanului', de Saul Bellow, aparuta la Editura Polirom si care a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1976. Romanul 'Iarna decanului' are o puternica incarcatura autobiografica. Celebrul scriitor american Saul Bellow a venit la Bucuresti in 1977, impreuna cu sotia sa Alexandra, originara din Romania, a carei mama se afla pe patul de moarte la spitalul Elias.
Alexandra, om de stiinta, este fiica profesorului Dumitru Bagdasar, creatorul scolii romane de neurochirurgie, si a doctoritei Florica Bagdasar. Cuplul Bellow - alias sotii Corde din roman - a ramas in Bucuresti peste zece zile, pana dupa moartea Floricai Bagdasar, avand de indurat toate privatiunile, urmarile si frustrarile dictaturii ceausiste. Experientele atat de insolite traite de o marcanta personalitate americana, picata pe neasteptate intr-un crud regim totalitar si intr-unul dintre cei mai dezastruosi ani ai acestuia, i-au inspirat lui Bellow conceptia romanului de fata.
2. Iarna barbatilor
O oferta de carte romaneasca vine sa-ti aduca in prim plan numele scriitorului Stefan Banulescu. La Editura pentru Literatura i-a volumul de nuvele 'Iarna Barbatilor' (care, ulterior, a primit Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor). Volumul a aparut integral (sau partial in antologii) in limbile germana, franceza, engleza, spaniola, rusa, sarba, polona, ceha, maghiara. In 1979, la Editura Eminescu s-a tiparit editia a IV-a, definitiva, a volumului de nuvele 'Iarna Barbatilor'. Ceva mai aproape de noi, in 1997, Editura ALLFA tipareste, sub titlul 'Un regat imaginar', intaia editie de nuvele si povestiri care inglobeaza aproape toate piesele de acest gen ale autorului.
3. Calvino, proaspat ca intotdeauna
Un scriitor care, prin oferta sa literara, ne-a obisnuit sa acceptam neobisnuitul ca norma in viata si, in functie de asta, sa-i acceptam fantasticul ca pe-o realitate este Italo Calvino. Autor al fantasticelor si delicatelor 'Orase invizibile' si al 'Cosmicomicariilor', manual de legi bio-fizice interpretate prin firescul luxuriant al realitatii aparte al scriitorului, Calvino ne ofera si o carte 'de meditatie de iarna' - daca vreti sa o luati asa. Este vorba despre 'Daca intr-o noapte de iarna un calator', o traducere din limba italiana de Anca Giurescu. Romanul este, de fapt, o dubla poveste de dragoste: avem de-a face cu istorisirea iubirii dintre un Cititor si o Cititoare, care se desfasoara pe fondul patimii comune fata de lectura. Romanul cuprinde alte zece inceputuri de romane, care nu apuca nici sa se dezvolte, nici sa se incheie vreodata. Goana dupa naratiunea pierduta da nastere, precum in 'O mie si una de nopti', goanei dupa dragoste si viata. Mecanismul acesta, extrem de inteligent, ii ingaduie lui Calvino sa treaca prin stiluri total diferite de naratiune - un adevarat exercitiu de maiestrie -, dar si sa creeze o poveste sincera, unitara, umana, de dragoste. Romanul este considerat capodopera acestui genial scriitor italian.
Italo Calvino- Editura Polirom
4. Poveste de iarna
Am pastrat pentru sfarsit una dintre povestile care sunt 'de iarna' doar pentru ca titlul sugereaza asta si pentru ca, iarna, o poveste care se termina bine, depanata in felul in care doar Shakespeare stia s-o faca, poate sa te duca in lumea inchipuirii, sa te poarte aproape de soarta personajelor, sa te faca sa adormi cu un zambet pe fata si sa te duca frumos in lumea visului, acolo unde binele trebuie sa invinga intotdeauna. 'Povestea de iarna', caci despre ea este vorba, iti va pune in poala un ghem de intamplari, cu regi si regine, cu gelozie neintemeiata, actiuni pripite si remuscarile ce vin dupa. Dragostea va invinge fara sa tina cont de rangul social, iar cursul vietii de poveste va lega firele vietilor celor care pareau despartiti pentru totdeauna.
Poveste de iarna-Shakespeare- Editura pentru Literatura si Arta
Enjoy!

Niciun comentariu: