vineri, 7 decembrie 2007

Cinci secole de erotism la Biblioteca Nationala Franceza

La Paris şi-a deschis porţile pentru prima dată în ultimii ani o aripă interzisă a Bibliotecii Naţionale, şi anume cea consacrată aşa numitelor lucrări licenţioase. Cinci secole de erotism sunt ilustrate cu stampe obscene, fotografii pornografice şi manuscrise aparţinând unor personalităţi precum marchizul de Sade sau poetul Guillaume Apollinnaire. Astfel, din oprera lui Sade sunt prezentate "Filozofia de budoar" şi "Nefericirile virtuţii", ambele scrise în închisoare. Sunt prezente şi texte anonime din timpul Revoluţiei Franceze, în care Maria Antoaneta era acuzată că şi-a convocat în pat mai toţi bărbaţii Franţei.
Colecţia este îmbogăţită prin cărţi şi obiecte confiscate de poliţie ani de-a rândul. Printre astfel de curiozităţi figurează "Almanahul adreselor domnişoarelor din Paris", editat în 1791, care include şi preţurile pretinse de vânzătoarele de plăceri.
Expoziţia atrage un public foarte variat, într-o vreme în care falsa pudoare nu mai e la modă.
În mod ciudat, printre cărţile interzise în urmă cu un veac şi ceva, figurează şi capodopere aflate de multă vreme în manualele şcolare, cum ar fi volumul de versuri Floriule Răului, al lui Charles Baudelaire.

Niciun comentariu: