miercuri, 12 martie 2008

PSD şi PNL caută colaborarea

Totul a început duminică, când liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat că Ion Iliescu şi Adrian Năstase au avut, vineri, o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, el precizând că va urma o întâlnire PSD-PDL, existând posibilitatea să aibă loc şi una PSD-Traian Băsescu.
Vanghelie a spus că Biroul Permanent Naţional i-a mandatat pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase să se întâlnească în cursul zilei de vineri cu premierul Tăriceanu.
Prima informaţie contradictorie a fost din partea preşedintelui Mircea Geoană, care a afirmat că cei doi grei ai partidului nu au avut mandat pentru această întâlnire cu liberalii.
Apoi, Geoană a revenit asupra informaţiei luni, când i-a informat pe membrii Biroului Permanent Naţional al partidului, despre întâlnirea pe care liderii social-democraţi au avut-o, vineri, cu conducerea PNL.
Potrivit surselor, social-democraţii le-au propus liberalilor semnarea unui pact de neagresiune la alegerile locale şi susţinerea reciprocă a candidaţilor ajunşi în turul doi. De asemenea, pactul de neagresiune a fost extins şi pentru campania electorală a alegerilor parlamentare şi de eventualitatea estimării unui guvern PSD – PNL, ulterior alegerilor parlamentare.
În timp ce liderii PSD trâmbiţau în presă şi ofereau informaţii despre această întâlnire, în tabăra liberală a fost tăcere până luni, când după şedinţa Biroului Politic Central, Ludovic Orban a spus că există întâlniri ale liberalilor cu toate forţele politice pe diverse teme, dar că nu a fost nicio întâlnire oficială cu PSD pe tema unei alianţe pre sau post-electorale.
Faptul că au loc negocieri între partide nu surprinde pe nimeni, este un lucru normal, mai ales într-un an electoral. Ceea ce este interesant este faptul că echipa nou formată negociere a PSD, Iliescu – Năstase, cu puteri extinse, aduce mai multă greutate celeilalte părţi de dialog, mai ales că cei doi s-au pronunţat tot timpul pentru un parteneriat cu liberalii.
Liberal- democraţii nu au rămas nici ei indiferenţi la auzul informaţiei, Emil Boc lansând un nou atac asupra celor două formaţiuni. El a afirmat că prin această întâlnire, premierul Călin Popescu-Tăriceanu “ a trădat încă o dată electoratul Alianţei D.A. din 2004”, ”stând la masă” cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

Scenarii de evoluţie:

1. etapa preelectorală – relaţia dintre PSD şi PNL poate fi de trei tipuri:
· colaborare nerecunoscută, neconfirmată oficial, ca şi până acum;
· colaborare oficială, transparentă, în baza unui acord parlamentar;
· opoziţie fermă, pe toate planurile cu excepţia moţiunii de cenzură, ceea ce va bloca activitatea guvernului, dar îl va menţine în funcţie.
2. etapa postelectorală
· PNL şi PSD vor încerca să ajungă la guvernare, constituind o coaliţie majoritară; chiar dacă cele două partide ar deţine împreună majoritatea mandatelor parlamentare, cu siguranţă Traian Băsescu va desemna un candidat pentru funcţia de prim ministru de la PD-L. În acest caz, PSD şi PNL fie acceptă guvernul lui Traian Băsescu, fie îl resping şi se îndreaptă spre anticipate
· Dacă nici liberalii, nici social democraţii nu vor fi cooptaţi de către PD-L la guvernare, atunci vor trece împreună în opoziţie; şi pentru asta, cele două partied vor trebui să colaboreze sau măcar să nu se atace reciproc. Pentru că atunci, vor avea de-a face cu un preşedinte şi cu un premier care se vor afla pe aceeaşi baricadă.

Niciun comentariu: