luni, 21 aprilie 2008

Finantatorii campaniilor electorale

Citind articolul din Cotidianul de astazi referitor la cine finanteaza campaniile pentru Bucuresti, am decis ca acesta va fi comentariul meu de astazi. Suntem pe ultima suta de metri pentru a demara oficial campania si pana sa intram in miezul problemei sa ne orientam putin si catre persoanele cu banii din spatele candidatilor. Ca punct de plecare va propun articolul din Cotidianul .
Am sa pornesc dizertatia mea de la actul normativ. Si legea spune asa: Printr-o hotarare de Guvern, persoanele care finanteaza prin donatii partide politice sau campanii electorale nu vor mai fi obligate sa anexeze formularului de donatie declaratia de interese sau alte acte care sa indice provenienta bunurilor. Actuala legislatie ii obliga pe finantatorii partidelor si ai campaniilor electorale sa prezinte si o declaratie de interese, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca prin donatia facuta nu intentioneaza sa “directioneze si sa influenteze activitatea beneficiarului” banilor. Cu alte cuvinte, Guvernul a dat liber la donatii: fiecare da cat poate cat vrea, fara sa justifice banii si chiar pot sa finanteze 2 partide sau 2 candidati . Va aduceti aminte ce valva s/a facut cu finantarea lui Patriciu atat pentru PNL cat si pentru PSD. De acum nu or sa mai fie astfel de probleme....
Pe de alta parte, opinia mea este ca alegerile nu sunt controlate de catre cei care voteaza, ci de catre marii finantatori ai campaniilor electorale. Pentru ca pana la urma cine plateste are primul cuvant!
Miza este destul de mare pentru Primaria Capitalei ca atare vor fi in joc multi bani si asta se va vedea cine da mai mult prin campaniile outdoor si practic prin tot ce vor intreprinde candidatii pe perioada campaniei.
Fara numar, fara numar!

Niciun comentariu: